Bírságolás a folyosón hagyott limlomokért - A katasztrófavédelem zéró toleranciája

Lépcsőházi virágok és lábtörlők miatt büntetett meg a budapesti katasztrófavédelem egy VIII. kerületi társasházat. Az indoklás szerint a lépcsőházi ablakok alá kitett szobanövények tűz esetén akadályozzák a menekülést és a tűzoltók munkáját.

– Virágonként 60 ezer forintról indul a bírság, erről tájékoztatott bennünket a katasztrófavédelem munkatársa, aki ellenőrizte a házat. Így számításaim szerint 2 millió forintnál is többet kell majd fizetnie a háznak – számolt be az esetről Szilágyi Károly közös képviselő. Szilágyi nem érti, miért zavar bárkit egy növény például a 15. emeleten, ahova amúgy sem ér fel a tűzoltólétra. A lakók mindenesetre összeszedték a folyosókról a növényeket, és most kiárusítjuk.

– A katasztrófavédelmet mindenképp szeretnénk megajándékozni a legszebb virágok valamelyikével – jegyezte meg a közös képviselő.

A szigor hatására Mravik Gyula beköltöztette a lakásba a kis kaktuszt.

– Amelyik tűzoltót ez zavarja a munkában, az inkább ne gyakorolja a szakmáját! Hivatalokban, az önkormányzatnál, orvosi rendelőben is mindenhol ott a virág. Pont a miénkkel van baj?! – mérgelődött Gyula.

– Menekülő útvonalon semmit nem lehet tartani, még növényeket sem. A társasházak gyakran nem tartják be ezt az előírást. Ebben a házban régebben is tapasztaltunk hiányosságokat. Most viszont zéró toleranciát hirdettünk – hívta fel a figyelmet Kisdi Máté, a katasztrófavédelem szóvivője. – Nem azért mentek ki a kollégáim, hogy kukacoskodjanak, hanem jogszabályok alapján végezték az ellenőrzést – tette hozzá Kisdi Máté.

A szóvivőtől megtudtuk, nem azért vannak a folyosókon ablakok, hogy kinézhessenek rajtuk a lakók, hanem hogy tűz esetén át lehessen szellőztetni a házat.

– Sűrű füstben a tűzoltó nem fogja látni, hogy egy virágtól nem tudja kinyitni az ablakot – magyarázta Kisdi Máté. Megjegyezte, egyelőre nem született határozat a társasház büntetéséről.

Forrás: Blikk

Hírek

A PANEL - ahogy még sose láttuk!

Megtörtént az első panelház lebontása Magyarországon! - erről számolt be az elmúlt hét folyamán a Portfolio.hu. Az általuk készített látványos és döbbenetes fotók segítségével betekintést nyerhetünk az épület bontási folyamatába! A Magyar Csabával, a Futureal projektvezetőjével készült interjúban a bontás körülményeiről, a tapasztalatokról és a hazai panelépületekre vonatkozó hosszú távú tanulságokról olvashatunk.

Bővebben...