Halottaskocsi-garázs állt a pesterzsébeti Jókai utcai társasház helyén

Hajdan teljesen másként nézett ki a pesterzsébeti Jókai utca és a Határ út környéke. Még a tervek is más irányba vitték volna a városképet, mint ahogyan ma ismerjük.

Mezei Lajos évtizedek óta él ugyanott, gyerekkora emlékeit idézi fel olvasóinknak.

rgi jkai


- A Jókai utca 1-es szám alatt volt egészen 1955-ig a Pesterzsébeti Tatarozó Vállalat Irodája - meséli Mezei Lajos, aki villanyszerelőként dolgozott a cégnél. Közvetlenül mellette, de már a Határ úton pedig az üzem férfi és női munkásszállója, ma egy cipzár műhely van a helyén.

- Édesanyám elmondásából ismerem a házunk történetét - tér rá a Jókai utca 3. múltjára Mezei Lajos. - A Schröderék tartották itt a kocsijaikat. Mármint a halottaskocsikat, a Schröder család ugyanis Pesterzsébet temetkezési vállalkozója volt, generációkra visszamenőleg.

A ma ötlakásos társasház csak három épületrészből állt, ebből egy irodaként funkcionált, a másik kettő pedig kocsiszínként. Az udvart se fű borította, hanem sárga macskakő.
- Ezeket még mi szedtük fel, hiszen, ha már udvar, akkor legyen virág is. Meg persze a szennyvíztárolót is meg kellett építeni - indokolja a házigazda.
A céget és minden vagyonát 1949-ben államosították, bár ez csak megkavarta a dolgokat.
- Schröder hivatalosan települt ki Amerikába, még a világháború előtt. Tehát nem disszidált, ezért a vagyona a leszármazottait illette volna. De mivel itt hagyta, ezért úgy gondolták az illetékesek, hogy az már az államé.

A Városrendezési Terveken egészen 1986-ig lebontásra volt szánva az 1-es és a 3-as számú telek az utcában. Helyette négyemeletes házakat terveztek. Ennél magasabbra nem épülhettek volna, ugyanis a közeli vegyi üzemek - melyek közül több még ma is működik a Kén utcában - által kibocsátott füst káros lett volna a lakókra. 1989 után aztán értékesítették a lakásokat.

Forrás: Helyi Téma

Fotók a mai Jókai utca 1-es és 3-as házszámú épületeiről:

jkai j

jkai j2

jkai j3